Πλιγούρι απο βιολογικό σιτάρι απο το κτήμα Γούπιου στο Λαφύστιο στην Λιβαδειά.
Μιά υπέροχη τροφή.
Για όσους θέλουν να φτιάξουν το δικό τους ΣΤΑΡΕΝΙΟ ΤΡΑΧΑΝΑ που είναι εξαιρετική τροφή για τα βρέφη και τα παιδιά μπορούν να προμηθευτούν από το κατάστημά μας "κομμένο σιτάρι" πλιγούρι δηλαδή,παραγωγής μας μόνο με 2,60 euro το κιλό.
(Προσοχή στις τιμές που βλέπετε για τα άλλα αντίστοιχα προϊόντα,αναφέρονται σε ποσότητα 500 γρ.)
Είμαστε ανοιχτά και τα απογεύματα έως τις 23:00 κάθε μέρα και τα Σαβ/κα.
Συνταγή
Τα υλικά
5 κιλά γάλα φρέσκο πρόβειο
5 κιλά αλεύρι σταρένιο
5 κιλά αλεύρι σταρένιο
Εκτέλεση Συνταγής
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το γάλα να βράσει περίπου να φτάσει στους 70 βαθμούς Κελσίου ανακατεύοντας το κατά διαστήματα .
Βάζουμε τα αλεύρι σε μία λεκάνη και κάνουμε μία λακκούβα.
Ρίχνουμε σταδιακά το γάλα και ζυμώνουμε να να γίνει ένα ζυμάρι εύπλαστο και να μήν κολλάει στα χέρια μας .
Ανάλογα πώς θα μας βγεί προσθέτουμε γάλα ή αλεύρι.
Βάζουμε τα αλεύρι σε μία λεκάνη και κάνουμε μία λακκούβα.
Ρίχνουμε σταδιακά το γάλα και ζυμώνουμε να να γίνει ένα ζυμάρι εύπλαστο και να μήν κολλάει στα χέρια μας .
Ανάλογα πώς θα μας βγεί προσθέτουμε γάλα ή αλεύρι.
Αφήνουμε το ζυμάρι 8 ώρες σκεπασμένο.
Σε ένα τραπέζι απλώνουμε ένα πανί να σκεπαστεί η επιφάνεια του ή τραπεζομάντηλο βαμβακερό.
Κόβουμε τον τραχανά σε χοντρά κομμάτια και το αφήνουμε να στεγνώσει σκεπασμένο στον ήλιο.
Όταν στεγνώσουν τα κομμάτια, τα περνάμε από χοντρό κόσκινο και τρίβουμε με την παλάμη μας για να θρύμματιστεί ή το κόβουμε σε πολύ μικρά κομματάκια τρίβοντας το ζυμάρι.
Ακολουθούμε την διαδικασία αυτή για όλο το ζυμάρι.
Κόβουμε τον τραχανά σε χοντρά κομμάτια και το αφήνουμε να στεγνώσει σκεπασμένο στον ήλιο.
Όταν στεγνώσουν τα κομμάτια, τα περνάμε από χοντρό κόσκινο και τρίβουμε με την παλάμη μας για να θρύμματιστεί ή το κόβουμε σε πολύ μικρά κομματάκια τρίβοντας το ζυμάρι.
Ακολουθούμε την διαδικασία αυτή για όλο το ζυμάρι.
Αφήνουμε τον τραχανά μία εβδομάδα στον ήλιο απλωμένο και σκεπασμένο με τούλι για να στεγνώσει.
Κατα διαστήματα τον ανακατεύουμε με το χέρι ελαφρά.
Κατα διαστήματα τον ανακατεύουμε με το χέρι ελαφρά.
Μόλις τον μαζέψουμε τον διατηρούμε σε πάνινες σακούλες και σε δροσερό και ξηρό μέρος.
Τόσο εύκολα και αγνά
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου