Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

Βιολογικό κτήμα Γούπιου



Ελάτε να απολαύσετε και να γνωρίσετε βιολογικά προϊόντα παραγωγής μας





Για ειδικά σχολεία η είσοδος είναι δωρεάν





Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

Υφαίνοντας ενα Ταγάρι για την τάξη μου



ΥΦΑΙΝΟΝΤΑΣ   ΕΝΑ   ΤΑΓΑΡΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΞΗ ΜΟΥ
Μετά από δεκαπέντε χρόνια στην υφαντική φτιάξαμε ένα χώρο στις υπέροχες πηγές της Κρύας της Λιβαδειάς και θέλουμε να μεταφέρουμε στα παιδιά την γνώση μας στην υφαντική και την Λαϊκή Παράδοση της Ελλάδας.
Το project ονομάζεται Υφαίνοντας ένα ταγάρι για την τάξη μου.
Όλα τα παιδιά θα δημιουργήσουν μαζί ,ακλουθώντας τις οδηγίες της υφάντρας και χρησιμοποιώντας τα υλικά της, (νήματα) η προσθέτοντας και τα δικά τους (χαρτιά, υφάσματα από ένα παλιό μπλουζάκι τους ,λουλούδια) πάνω στον αργαλειό της με το υπάρχον στημόνι, ένα ταγάρι .Θα το βγάλουν από τον αργαλειό και  θα το τελειοποιήσουν με το λουρί του η το κορδόνι του .Και θα το πάρουν μαζί τους.
Αυτό θα είναι το ταγάρι της τάξης τους, με το οποίο θα διακοσμήσουν την αίθουσα τους.
Αυτό διαρκεί περίπου δυο με τέσσερις ώρες, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών και την διάθεση συνεργασίας τους.
Ο χώρος μας μπορεί να φιλοξενήσει από 20 εώς και 60 παιδιά.

Η ηλικίες που μπορούν να συμμετάσχουν ,είναι όλες ,όπως και οι δάσκαλοι, γιατί ο αργαλειός είναι ακίνδυνος και δεν φθείρετε εύκολα.
Το project Υφαίνοντας ένα ταγάρι για την τάξη μου έχει συμβολικό  χαρακτήρα κατά την γνώμη μας .Μαθαίνει τα παιδιά να φτιάχνουν κάτι όλοι μαζί, σχεδόν εξ αρχής και αν συμμετέχουν και οι δάσκαλοι στα σημεία που πρέπει, αρχή και τέλος του ταγαριού, συμβολίζουν ότι αυτοί ηγούνται την τάξη, δημιουργικά.
Ενώ από την άλλη, ένα παιδί μαθαίνει ότι μπορεί να δημιουργήσει ένα κομμάτι ύφασμα ,μέσα από  κλωστές που τέμνονται ,όπως ακριβώς το θέλει, μοναδικό.


Παράλληλες δραστηριότητες
 
·         Τα παιδιά αυτά μπορούν  καταρχήν να επιστρέφουν από το Μουσείο των Δελφών που απέχει 45 λεπτά από την Λιβαδειά .
·         Να περιηγηθούν την γύρο περιοχή και να μάθουν πώς από την υδροκίνηση λειτουργούσαν εργοστάσια, κτίρια που έχουν ανανεωθεί για άλλες δραστηριότητες τώρα.
·         Να ενημερωθούν για τα βότανα της Ελλάδας .
·         Μπορούν να γευθούν μία παραδοσιακή πίτα της γιαγιάς με βιολογικό αλεύρι και λάδι και να πιούν χυμό. (Αυτό κατόπιν ειδικής συνεννόησης)

Αυτό το πρόγραμμα ,μπορεί να υλοποιηθεί όλες τις ώρες της ημέρας κατόπιν σειράς προτεραιότητας μετά από την επικοινωνία σας μαζί μας.
Στα τηλέφωνα 2261081781 – κιν:6937111081  email:trofoniospan.gmail.com
Υπεύθυνη συντονίστρια προγράμματος : Τσεπραηλίδου Χρυσάνθη
                    









ΤΡΟΦΩΝΙΟΣ
Με τιμή,
Τσεπραηλίδου Χρυσάνθη
Υπεύθυνη

Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Συνεργασίες 2013


Συνεργασίες στα υφαντά της Χρυσάνθης

 Traditional greek handmade bag " tagari" in pure wooven

http://www.covetchic.com/en/10-bags-clutches#/designer-katerina_psoma

http://www.covetchic.com/475-1312-medium/bag-wooven-handmade-tagari-katerina-psoma.jpg

 
 Τι είναι όμως το «Tagari Project»; Η ίδια η σχεδιάστρια το περιγράφει καλύτερα από τον καθένα οπότε καλύτερα να σου μεταφέρουμε απ’ ευθείας όσα μας είπε η ίδια:

Κάπου τον Νοέμβριο αναρωτήθηκα γιατί εμείς οι Έλληνες δεν στηριζόμαστε δημιουργικά πάνω στην παράδοσή μας. Αυτό το θέμα με είχε απασχολήσει πολύ διότι πιστεύω ότι εάν δεν γνωρίζουμε τις ρίζες μας δεν οδηγούμαστε σωστά στο αύριο. Και κάπως έτσι, αποφάσισα να κάνω μια έρευνα για να αναβιώσω κάτι παραδοσιακό. Αυτό ήταν το ταγάρι, η μάλλινη πλεκτή τσάντα που κρατούσαν οι γυναίκες και έβαζαν μέσα καρπούς και τα πράγματα τους (ενώ παλαιότερα, το ταγάρι ήταν η τσάντα με την οποία τάιζαν τα ζώα!).

Στην πορεία κατάλαβα ότι επρόκειτο για project πολύ δύσκολο μιας και κάνεις πια δεν πλέκει ταγάρια. Μετά από πολύ επιμονή όμως, βρήκα μια κοπέλα κοντά στους Δελφούς που της αρέσει να πλέκει στον αργαλειό. Μαζί λοιπόν με την Νατάσσα Μακρυμίχαλου αποφασίσαμε να κάνουμε το "Tagari Project". Με την Χρυσάνθη στον αργαλειό και πολλά ταξίδια στην Βοιωτία φτιάξαμε τα σχέδια. Τα ταγάρια μας βέβαια, δεν είναι ρετρό, είναι πολύ funky με μια δόση ροκ, μιας και μετά από αναζήτηση βρήκα νήματα σε ζωηρά χρώματα!

http://www.missbloom.gr/fashion-/best-buys/5533/articles/i-sxediastria-kosmimaton-katerina-psoma-m/article.aspx


Τα ταγάρια είναι μόδα!

Τα ταγάρια είναι μόδα!
Η Κατερίνα Ψωμά κάνει τη διαφορά: Σχεδιάζει μια σειρά από χειροποίητα ταγάρια και τα κάνει να φαίνονται άκρως μοντέρνα!
Το «Tagari Project» είναι το νέο εγχείρημα της Κατερίνας Ψωμά, της ελληνίδας σχεδιάστριας που δημιουργεί υπέροχα κοσμήματα χρησιμοποιώντας μοναδικά υλικά, συνδυάζοντας με τον πιο ευφάνταστο τρόπο τα χρώματα, τα σχήματα και τα διαφορετικά στυλ.

Θέλοντας λοιπόν να βρεθεί κοντά στην ελληνική παράδοση, αναβιώνοντας ένα κομμάτι της κουλτούρας μας βρέθηκε μπροστά σε ένα ταγάρι και μαζί με την Νατάσσα Μακρυμίχαλου αποφάσισαν να τα κάνουν και πάλι μόδα. Εμπνεύστηκαν νέα σχέδια, πιο funky, ολίγον ροκ, με σαφώς πιο έντονα χρώματα.

Το εγχείρημα ήταν μάλλον δύσκολο αφού δεν πλέκει κανείς σχεδόν πλέον ταγάρια με τον παραδοσιακό τρόπο, στον αργαλειό, όπως παλιά. Έψαξαν όμως και βρήκαν κάπου στη Βοιωτία μια κοπέλα που ξέρει να τα φτιάχνει με τον παραδοσιακό τρόπο. Ύστερα, επέλεξαν τα νήματα και μετά από αρκετά ταξίδια η παραγωγή ήταν έτοιμη!

tagar
Ευτυχώς, διότι έτσι φέτος το καλοκαίρι φορώ το μπλε ταγάρι μου και κάνω βόλτες στα σοκάκια των νησιών με greek chic attitude. Και έψαξα κι έμαθα τι σημαίνει ταγάρι ώστε όταν με ρωτούν να ξέρω ακριβώς! Αντιγράφω από το λεξικό: Το ταγάρι ή τράστο,στράστο,ντορβάς,τρουβάς, αρχικά ήταν σακούλι γεμάτο με τροφή, που κρεμιόταν στο κεφάλι του ζώου για να τρώει. Αργότερα, το χρησιμοποιούσαν οι χωρικοί ώστε να μεταφέρουν το φαγητό τους και το μπουκάλι με το κρασί που έπαιρναν μαζί τους, όταν είχαν να ταξιδέψουν ή όταν πήγαιναν στο χωράφι.

Πλέον, το ταγάρι είναι είδος σπορ τσάντας από υφαντό, που κρέμεται από τον ώμο. Είναι η δική μου σπορ τσάντα!

Θα τα βρείτε στο Detroit στην Αθήνα, το Speak Out στην Υδρα το Free Shop στην Μύκονο, τη boutique Zali στην Αντίπαρο.



Συνεργασίες το 2010
Rita Pateroni
Thalassa  Colection



Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

Διάβαστε το άρθρο απο το Αθηνόραμα


Οργανώσαμε μια “hop on, hop off” εκδρομή, συνδυάζοντας τρεις κοντινές στην Αθήνα περιοχές, τις οποίες συνήθως δεν ανακαλεί ο εγκέφαλός μας όταν έρχεται η στιγμή να αποφασίσουμε «που να πάμε μονοήμερη;». Να που όμως κρύβουν εκπλήξεις!

Από τη Θεώνη Δρακοπούλου 

Πρώτη Στάση: Κωπαΐδα.


Πώς να ικανοποιήσεις την ανάγκη για μια διαφορετική εμπειρία που να περιλαμβάνει αδρεναλίνη, όχι πολύ αλλά τόσο όσο;
Με αυτό το ζητούμενο στο μυαλό, ξεκινήσαμε νωρίς με προορισμό την πεδιάδα της Κωπαΐδας. Μιάμιση ώρα από την Αθήνα, ανάμεσα στις βαμβακοκαλλιέργειες του εύφορου κάμπου, που αν τις προλάβετε πριν ή κατά τη διάρκεια της συγκομιδής κάνουν τον επαρχιακό δρόμο να μοιάζει χιονισμένος, βρίσκεται το Αεραθλητικό Κέντρο Κωπαΐδας και το Greek FreeFall Club.
 Μοναδική εμπειρία αδρεναλίνης το skydiving στο Αεραθλητικό Κέντρο Κωπαΐδας.
Μοναδική εμπειρία αδρεναλίνης το skydiving στο Αεραθλητικό Κέντρο Κωπαΐδας.
Εκεί, μαζί με έμπειρους αλλά και επίδοξους skydivers, ένα μέλος της παρέας μας αποφάσισε να έρθει όσο πιο κοντά μπορούσε στην εμπειρία της ελεύθερης πτώσης. Ανέβηκε ως συνεπιβάτης στο αεροπλάνο Pilatus και έγινε αυτόπτης μάρτυρας της αδρεναλίνης των άλλων! Ακόμα κι αν δεν είσαι εσύ που θα πέσεις στο κενό, μια αγωνία τη βιώνεις όταν έρχεται η ώρα να φορέσεις το ειδικό αλεξίπτωτο και σου εξηγούν τι πρέπει να κάνεις σε περίπτωση ανάγκης: «Κοιτάς πάνω, μετράς μέχρι το 3 και τραβάς τη λαβή», μας εξηγούν από το προσωπικό καθώς όλοι έχουμε στήσει αυτί, ενώ ο φίλος μας αναρωτιέται πώς θα οδηγήσει το αλεξίπτωτο αν χρειαστεί. Ευτυχώς, δεν θα χρειαστεί!
Στην προσγείωση αναμέναμε με αγωνία τις εντυπώσεις. «Αρχίζω να μαζεύω για Tandem*» ήταν από τα πρώτα πράγματα που δήλωσε με το που κατέβηκε. Και κάπως έτσι, έχοντας δει δεκάδες προσγειώσεις και τα μυαλά μας να έχουν πάρει αέρα, συνεχίσαμε την εκδρομή μας.
Το κόστος για να επιβιβαστείτε ως συνεπιβάτες στο αεροπλάνο είναι 35€. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο site του GFFC: www.gffc.gr>>> .

*άλμα μαζί με τον εκπαιδευτή. 

Δεύτερη Στάση: Ορχομενός.

 Δοκιμάστε τοπική πέστροφα στο πολύχρωμο εστιατόριο «Πλατεία».
Δοκιμάστε τοπική πέστροφα στο πολύχρωμο εστιατόριο «Πλατεία».
Βγαίνοντας πάλι στον κεντρικό δρόμο, στρίψαμε αριστερά προς Ορχομενό. Μέσα σε 15 λεπτά βρισκόμασταν στην κεντρική πλατεία. Είχαμε βάλει στο πρόγραμμα να κάνουμε το κλασικό τουριστικό πέρασμα από τα αξιοθέατα της περιοχής, πρώτα όμως αποφασίσαμε να κάνουμε μια στάση για να δοκιμάσουμε την περιβόητη πέστροφα Ορχομενού. Ψάχνοντας κάποιο γραφικό σημείο να κάτσουμε και σαν τη μύγα μες το γάλα, η αλήθεια είναι σε όρους διακόσμησης και καλαισθησίας, ανακαλύψαμε το πολύχρωμο εστιατόριο «Πλατεία». Δοκιμάσαμε τρυφερή και φρεσκοκαπνισμένη την ντόπια πέστροφα, με ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι, πιπερίτσα και λεμονάτη σάλτσα, αλλά και νόστιμους, σχεδόν «μαμαδίσιους» λαχανοντολμάδες. Θελήσαμε να επισκεφτούμε το πεστροφείο. «Μπορεί να σας δείξει ο Παναγιώτης πού είναι», προσφέρθηκε η κυρία Γιούλη να μας εξυπηρετήσει. Κι έτσι, με τον Παναγιώτη μπροστά με το μηχανάκι κι εμάς να ακολουθούμε με το αυτοκίνητο μπήκαμε σε ένα κομμάτι του Ορχομενού, τόσο όμορφο που αναπλήρωσε για την τσιμεντένια εικόνα του κέντρου.
 Κάντε τις προμήθειες σας στο πεστροφείο του κυρίου Πέτρου Δήμου.
Κάντε τις προμήθειες σας στο πεστροφείο του κυρίου Πέτρου Δήμου.
Εκεί, στις πηγές των Τριών Χαρίτων, με τα τρεχούμενα νερά και μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο ιδανικά διαμορφωμένο για την εκτροφή της πέστροφας αλλά τελικά και για την αναψυχή του επισκέπτη, βρίσκονται οι ιχθυοκαλλιέργειες του κυρίου Πέτρου Δήμου. Ο ίδιος έχει φυτέψει 2.500 δάφνες κατά μήκος του ποταμού για να δημιουργήσει τις συνθήκες που αγαπούν οι πέστροφες και οι οποίες σχηματίζουν φυσική σκίαση στα ψάρια αλλά επίσης ομορφαίνουν το τοπίο και κάνουν την περιήγηση στο χώρο απολαυστική. «Επιδιώκω να έχω τις πέστροφες ευτυχισμένες! Με τη σωστή σκίαση, με το να μην υπάρχει συνωστισμός, με τα φρέσκα νερά, με την εξαιρετική τροφή…» μας εξηγεί ο χαμογελαστός και ευγενικός κύριος Δήμου. Όσο βρισκόμαστε εκεί βλέπουμε κόσμο να επισκέπτεται το πεστροφείο και να κάνει τις αγορές του. Ο κύριος Δήμου υποδέχεται εγκάρδια κάθε έναν από τους επισκέπτες. Ζητάμε κι εμείς να κάνουμε τις προμήθειές μας σε καπνιστά φιλέτα και ευτυχώς προλαβαίνουμε και το τελευταίο πακετάκι λουκάνικο πέστροφας, την καινούργια του γευστική δημιουργία. «Όταν ξεκίνησα δεν διέθετα πολλά χρήματα. Έπρεπε να κάνω κάτι καινοτομικό για να είμαι σίγουρος ότι θα πάει καλά», μοιράζεται μαζί μας. Φύγαμε νιώθοντας αναζωογονημένοι και με μια αίσθηση σα να είχαμε επισκεφθεί κάποιο οικείο μας πρόσωπο.
 Το πιο παλιό βυζαντινό μνημείο της Βοιωτίας, η Παναγία της Σκριπούς.
Το πιο παλιό βυζαντινό μνημείο της Βοιωτίας, η Παναγία της Σκριπούς.
Σε απόσταση μόλις 5 λεπτών με το αυτοκίνητο βρίσκεται η εκκλησία της Παναγιάς της Σκριπούς και απέναντι ακριβώς ο αρχαιολογικός χώρος που περιλαμβάνει το αρχαίο θέατρο του Ορχομενού και τον περίφημο Θολωτό Τάφου του Μινύα. Δυστυχώς, οι αρχαιολογικοί χώροι ήταν κλειστοί όταν φτάσαμε, γι’ αυτό φροντίστε να βρίσκεστε εκεί πριν τις τρείς το μεσημέρι, αν θέλετε να περιηγηθείτε ανάμεσα στα ευρήματα, τα οποία, όσο μπορέσαμε να διακρίνουμε μέσα από τα κάγκελα, έχουν ενδιαφέρον και ιδιαίτερα ο Θολωτός Τάφος.
Διασχίσαμε το δρόμο και επισκεφθήκαμε την Παναγιά της Σκριπούς. Ήμασταν διαβασμένοι από πριν, ότι πρόκειται για το πιο παλιό βυζαντινό μνημείο της Βοιωτίας και ότι για το χτίσιμό της χρησιμοποιήθηκε δομικό υλικό από τον γειτονικό αρχαιολογικό χώρο. Κομμάτια από κίονες, τοποθετημένα με διακοσμητικό τρόπο, είναι εμφανή πάνω στην τοιχοποιία της, ενώ το όνομά της εικάζεται ότι προκύπτει από τις διάσπαρτες εντοιχισμένες επιγραφές εξωτερικά. Μας έκαναν εντύπωση τόσο η αρχιτεκτονική της εκκλησίας όσο και οι τοιχογραφίες της, με τις ζωγραφισμένες νεκροκεφαλές σε ευδιάκριτα σημεία, όπου οι πιο παλιές χρονολογούνται από το 12ο αιώνα. Αφήσαμε πίσω μας τη λειτουργία που ακουγόταν από τα μεγάφωνα της εκκλησίας σε όλο τον προαύλιο χώρο, με πορεία προς τη Λιβαδειά.
Εστιατόριο «Πλατεία»: Κεντρική πλατεία Ορχομενού, 22610 34004.
Πεστροφοκαλλιέργειες Πέτρου Δήμου: Πηγές Τριών Χαρίτων, 6972610011

Τρίτη Στάση: Λιβαδειά.

 Γραφικό το τοπίο κατα μήκος του ποταμού Έρκυνα.
Γραφικό το τοπίο κατα μήκος του ποταμού Έρκυνα.
Αποφασίσαμε να κάνουμε πρώτα μια βόλτα στην πόλη, κατά μήκος του ποταμού Έρκυνα και στους τριγύρω δρόμους, προτού αρχίσουμε να σκεφτόμαστε με τα στομάχια μας! Κρυμμένα πέρα από την αντικειμενικά όμορφη αλλά τουριστική περατζάδα των πηγών της Κρύας, ανακαλύψαμε συμπαθητικά café όπως το Μέθεξις ( με το ωραίο και χαλαρό μπαλκόνι του στην πίσω πλευρά για άραγμα με θέα στο ποτάμι ), γραφικούς φούρνους όπως το παραδοσιακό αρτοποιείο του κυρίου Γουργίωτη Σπύρου, αλλά και τον αυτοδιαχειριζόμενο κοινωνικό χώρο Terra Libera . Μπήκαμε στο λίγων μηνών κατάστημα παραδοσιακών προϊόντων «Τροφώνιος» της Χρυσάνθης και του Βαγγέλη, όπου μας κέρασαν από το Αγιωργίτικο βιολογικής καλλιέργειας του αγροκτήματός τους και μας έδειξε η Χρυσάνθη πώς φτιάχνει τα εξαιρετικά μοντέρνα υφαντά της στον παραδοσιακό κρητικό αργαλειό που έχουν εγκαταστήσει στον πάνω όροφο του καταστήματος. Οι καρέκλες δε, που έχει ντύσει με τα υφαντά θα μπορούσε άνετα να τις συναντήσει κανείς στα πιο hype εστιατόρια της Αθήνας. Καταλήξαμε, μετά από τις κατάλληλες συστάσεις, στην πλατεία Ταμπαχνάς, για κοψίδια στην ομώνυμη ψησταριά, όπου τιμήσαμε το γουρουνόπουλο που έλιωνε με την κρατσανιστή πετσούλα.
 Φρέσκο ψωμί από το παραδοσιακό αρτοποιείο του κυρίου Γουργίωτη Σπύρου.
Φρέσκο ψωμί από το παραδοσιακό αρτοποιείο του κυρίου Γουργίωτη Σπύρου.
Στο δρόμο της επιστροφής συμφωνήσαμε ότι η Λιβαδειά είναι κάπως υποτιμημένη. Περιορίζεται κυρίως στη στάση για ένα γρήγορο καφέ ή για φαγητό στις δεκάδες ψησταριές της. Εξού και ο λόγος που η ξενοδοχειακή υποδομή είναι περιορισμένη. Ελάχιστοι είναι αυτοί που διανυκτερεύουν. Όμως η Λιβαδειά θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει εφαλτήριο για να διερευνήσετε περαιτέρω την περιοχή την επόμενη μέρα και να κατευθυνθείτε, για παράδειγμα, προς τα χωριά του Ελικώνα κατά την επιστροφή σας στην Αθήνα, αλλά και να εκμεταλλευτείτε το χρόνο σας εκεί, ανακαλύπτοντας ιδίοις όμμασι τα διάφορα αξιοθέατα> που διαθέτει. Αρκεί βέβαια να είναι και ανοιχτά και να μην βρίσκουμε κλειστές τις πόρτες του Μεσαιωνικού Κάστρου για παράδειγμα, Κυριακή πρωί εν μέσω τριημέρου!

Tip για βόλτα πέρα από την Κρύα

 Ένας περίπατος στις πηγές της Κρύας προτείνεται ανεπιφύλακτα!
Ένας περίπατος στις πηγές της Κρύας προτείνεται ανεπιφύλακτα!
Μια ιδέα για μίνι πεζοπορία είναι να περπατήσετε πέρα από τις πηγές της Κρύας, μετά το καφέ Ξενία ( το οποίο ήταν κλειστό την περίοδο που επισκεφθήκαμε την πόλη, λόγω μεγάλης καθυστέρησης στα έργα ανακαίνισής του ) και να ανηφορίσετε προς το εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής. Κάμποση η ανάβαση και τα σκαλοπάτια, αλλά η θέα αξίζει.

Φαγητό – Καφές - Ποτό

Ψησταριά «Τα Κοψίδια»: Στρατηγού Ιωάννου 97, Πλατεία Ταμπάχνας, 22610 88100.
Μεζεδοπωλείο «Το Καλλίγευστον»: Ελ. Βενιζέλου 19, 22610 26844.
Μέθεξις Καφέ: Στρατηγού Ιωάννη 76, 22610 20468.
Terra Libera: Πλατεία Ταμπάχνας

Καταστήματα

Παραδοσιακά Προϊόντα «Τροφώνιος»: Κατσιώτου 39, 2261 081781
Φούρνος Γουργιώτη: Στρατηγού Ιωάννου 40, 22610 28218.



http://www.athinorama.gr/travel/travelideas/articles.aspx?artid=1001524